Žatec - miasto leżące na skrzyżowaniu szlaków handlowych w północno–zachodnich Czechach  jest wizytówką architektonicznego dziedzictwa chmielarskiego: oprócz magazynów, starych suszarni i pakowni znajdziemy tu szereg innych przykładów zabytkowej architektury industrialnej. Chmiel žatecki jest najbardziej cenioną i poszukiwaną odmianą chmielu. Jest delikatny i gwarantuje doskonały smak i aromat piwa. Dzięki temu Žatec i okoliczne plantacje chmielu mogą wkrótce dołączyć do czeskich zabytków wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

 

Žatec. Fot. Destinační agentura Dolní Poohří 

 

Warto odwiedzić Muzeum Chmielu z największą w swoim rodzaju wystawą na świecie. Mieści się w oryginalnie zachowanych budynkach chmielarskich z końca XIX wieku. Prezentuje eksponaty związane z uprawą, zbiorem, suszeniem, siarkowaniem, prasowaniem w bele, przechowywaniem i transportem chmielu žateckiego. Obowiązkowym punktem zwiedzania Žatca jest także Świątynia Chmielu i Piwa z wieżą widokową, zwaną chmielarską latarnią morską, znajdująca się w dawnych magazynach chmielu.

 

Žatec. Fot. Destinační agentura Dolní Poohří 

 

Žatec. Fot. Destinační agentura Dolní Poohří 

 

Žatec. Fot. Destinační agentura Dolní Poohří 

 

Žatec. Fot. Destinační agentura Dolní Poohří 

 

Žatec. Fot. Destinační agentura Dolní Poohří 

 

Pola chmielu można znaleźć nie tylko w okolicach Žatca, ale także w samym mieście. Tutejszą atrakcją jest najmniejsza na świecie plantacja chmielu na rynku Náměstí Svobody. Jej powierzchnia wynosi 70 metrów kwadratowych, znajduje się na miejscu nieistniejącego już kościoła św. Krzyża. Chmiel uprawia się tu od końca lat 60. XX wieku. Dzięki swojemu położeniu mała plantacja urozmaica odbywające się w centrum miasta imprezy piwne, między innymi wiosenny festiwal chmielu czy letnie święto piwa Dočesná.

 

Žatec. Fot. Destinační agentura Dolní Poohří 

 

Žatec. Fot. Destinační agentura Dolní Poohří 

 

Žatec. Fot. Destinační agentura Dolní Poohří 

 

Dzięki swoim specyficznym właściwościom aromatycznym czeski chmiel jest powszechnie znany w świecie piwowarskim. Tradycja jego uprawy sięga X wieku, kiedy w Europie Środkowej pojawiły się pierwsze browary klasztorne i miejskie. Chmiel z Czech eksportowano do Bawarii i rzeką Łabą spławiono do miast Hanzy nad Bałtykiem. Czeski chmiel szczególnie upodobali sobie niemieccy piwowarzy. W średniowieczu zaczęli w okolicach Žatca uprawiać chmiel, zarówno na własny użytek, jak i na eksport. Dziś chmiel žatecki, od 2007 roku wpisany do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia, używany jest do produkcji najlepszych piw na całym świecie. _06.10.2022.

 

Zobacz również: Žatec - co jeszcze warto zobaczyć w mieście piwa?

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież