Czeskie i morawskie wina są znane i doceniane na całym świecie. Największe w Czechach regiony winiarskie znajdują  się na południowych Morawach, bogatych w  urodzajne gleby.

 


Image
Morawy Południowe, winna kraina jesienią

 

W winnicach, ulokowanych na stokach wzgórz, dojrzewają wyjątkowe owoce, z których powstaje wino o charakterystycznym, wspaniałym aromacie. To właśnie tutaj jesienią odbywają się największe winobrania.

Image
wyjątkowe owoce

Degustacja młodych win należy do tradycyjnych rytuałów miłośników wina. Próbowanie pierwszych młodych win, od dawien dawna, na Morawach i w Czechach rozpoczynano na św. Marcina. Podobnie jak Francuzi piją swoje Beaujolais Nouveau, Czesi od 11 listopada piją młode wino Świętomarcińskie. Wina te są świeże, charakteryzują się owocowym smakiem i mogą zawierać małe ilości dwutlenku węgla. Podaje się je z tradycyjnymi, regionalnymi potrawami. Wino czerwone do pieczonej gęsi z czerwoną i białą kapustą, knedlikiem i placuszkami ziemniaczanymi. Do białego i różowego znawcy polecają pieczonego kurczaka z nadzieniem. Młode wina sprzedawane są do świąt Bożego Narodzenia.

więcej:
www.wineofczechrepublic.cz,
www.jizni-morava.cz,
www.czechtourism.com

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież